fallback

Кризата доведе до най-нисък ръст в Китай за последното десетилетие

БВП на страната е нараснал с 6,1 на сто през първото тримесечие на 2009 година заради драстичен спад на износа

08:50 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Брутният вътрешен продукт на Китай е отбелязал най-ниския си темп на растеж за последното десетилетие през първите три месеца на 2009 година. Нарастването на икономиката възлиза на 6,1 на сто на годишна база, гласят официалните данни на националната статистика.

През предходното тримесечие икономиката на Китай нарасна с 6,8 на сто, а анализаторите очакваха годината да започне с ръст от 6,2 на сто, предава Bloomberg.

Според мнозина специалисти тази точка може да се окаже дъното на китайската икономика и през следващите месеци вероятно ще станем свидетели на ускоряване на растежа. Доказателство за това дават ръстът на индустриалното производство и ускоряването на инвестициите в страната, за които съобщава статистиката.

През март индустриалното производство в азиатската държава е нараснало с 8,3 на сто, след като за предходните два месеца увеличението беше едва 3,8 на сто. В същото време инвестициите в реални активи са скочили с 30,3 на сто, а продажбите на дребно са се увеличили с 14,7 на сто.

Китайският премиер също на няколко пъти през последните седмици заяви, че планът за стимулиране на икономиката, който е на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара), вече започва да дава резултати.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още