fallback

Петролните запаси на САЩ счупиха 19-годишен рекорд*

През последната седмица запасите са достигнали най-голямото си количество от септември 1990 година насам, котировките не реагираха

08:30 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Запасите от суров петрол на САЩ продължават да нарастват драстично, а същевременно потреблението на петролни продукти се понижава. Това създава сериозен потенциал за низходящо движение на цената заради пониженото търсене, коментират анализатори.

През последната седмица петролните запаси в най-голямата икономика са се увеличили с цели 5,6 млн. барела и са достигнали рекордното от септември 1990 година досега количество от 366,7 млн. барела. Това стана ясно след публикуването на ежеседмичния доклад на американското енергийно министерство.

Те показаха още, че за четирите седмици до 10 април среднодневното търсене на петрол е паднало с 5,2 на сто спрямо съпоставимия период на миналата година. Рафинериите в САЩ пък са работили на едва 80,4 на сто от преработвателния си капацитет, което не се е случвало от септември миналата година насам, предава Market Watch.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха петролните запаси да отбележат по-малък ръст в рамките на около 2,5 млн. барела.

В първите часове след публикуването на данните цената на петрола тръгна надолу, но постепенно котировките се възстановяват. Борсовата сесия в Ню Йорк вчера приключи с поевтиняване на черното злато с минималните 16 цента до 49,25 долара за барел. В последствие, на електронната платформа на борсата лекият суров петрол с доставка през май се търгува с 0,7 на сто по-скъпо при 49,58 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера изтече срокът за търговия с контракти за доставка на Брент през май, като финалната цена беше 51,79 долара за барел, или с 0,3 на сто по-малко от предходната сесия. Към момента юнските фючърси поскъпват с 0,7 на сто до 52,80 долара за барел.

*Актуално към 8:30 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още