fallback

Citigroup: Борсовото рали в ЦИЕ ще спре заради проблеми в икономиката

Някои от индексите в региона скочиха с по 30% от дъната си, но идва време за отрезвяване, тъй като икономическата криза влияе на печалбите

19:46 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силният ръст на борсовите индекси в Централна и Източна Европа, който изведе някои от показателите с по над 30% над дъната им, е поставен под въпрос и вероятно ще спре, смятат анализатори на Citigroup.

Причината за прогнозата е икономическата криза, която несъмнено ще има силно негативен ефект за печалбите на компаниите, съобщава Bloomberg.

“След като най-лошият сценарий вече не е на дневен ред, фокусът се връща върху икономическите фундаменти, които остават смущаващи“, смята Андрю Хауъл, стратег по развиващите се пазари в централата на Citigroup в Ню Йорк. „Изгледите за печалбите се влошават по-силно в ЦИЕ, отколкото в развиващите се пазари като цяло“, смята специалистът.

Основният индекс на борсата в Полша WIG20 се движи с ръст от 33 на сто спрямо най-ниската си стойност за годината, която бе регистрирана на 17 февруари. В Чехия PX 50 се движи с ръст от 34 на сто от 18 февруари насам, а за последния месец в Унгария BUX скочи с близо 30 на сто.

Според оценките на Citigroup, чешкият пазар има оценка „overweight”, което представлява препоръка към инвеститорите да държат по-голям дял активи от този пазар. За Полша оценката е „neutral”, а за Унгария - „underweight. Това означава, че анализаторите на Citigroup поставят в оценките си унгарската борса най-ниско от трите пазара.

Акциите от трите пазара, които се считат от Citigroup за най-качествени и с най-голям потенциал са на най-голямата чешка компания за комунални услуги CEZ, унгарските Gedeon Richter и Egis Nyrt, както и полските Telekomunikacja Polska, PKO Bank Polski SA и Polskie Gornictwo Naftowe, допълва информационната агенция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още