fallback

Колебливо движение на американските индекси, Фед вижда позитивни сигнали*

Борсата не регистрира резки движения, поредица разнопосочни от икономически данни не успя да даде ясна картина на ситуацията

21:30 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия в САЩ преминава с колебливо движение на индексите, които регистрират изменения в тесен интервал. Причина за неясната посока е неясната картина за състоянието на американската икономика, която бе очертана от поредицата индикатори, които бяха публикувани днес.

Час и половина преди края на днешната сесия индексът на сините чипове Dow Jones се движи с ръст от 0,2 на сто до 7 935 пункта. Широкият бенчмарк S&P 500 пък се движи с понижение от  0,14 на сто до 840 пункта, след като на няколко пъти премина от положителна на отрицателна територия и обратно.

На обратния полюс е и считания за технологичен индекс Nasdaq, който отстъпва с 1,2 на сто до 1 607 пункта. Повод за това стана решението на технологичния гигант Intel да не даде прогноза за резултатите си през следващите тримесечия, което беше прието с безпокойство от пазарите.

Настроенията са разнопосочни и заради някои фундаментални данни за състоянието на американската икономика. Днес стана ясно, че индустриалното производство на САЩ пада за пети пореден месец през март, както и че в страната е отчетена първа годишна дефлация за последните 54 години.

Днес статистиката публикува и един окуражителен сигнал, след като става ясно, че през февруари към САЩ са били насочени далеч повече капитали, отколкото анализаторите очакваха. Това е довело до нетен капиталов поток от цели 22 млрд. долара след отлива на 36,8 млрд. долара. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за положително салдо от 17 млрд. долара.

Позитивна новина беше разпространена и от Федералния резерв, който днес публикува данните от проучването на бизнес условията в 12-те окръга, където институцията има поделения. В доклада се казва, че в някои региони "се наблюдават сигнали, че активността в някои сектори се стабилизира след постигнатите минимуми. Въпреки това обаче като цяло активността се е свила и през последната седмица, предава АР.

*Актуално към 21:30 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още