fallback

ЕЦБ: Понижаване на лихвата под 1% може да парализира пазара

Членът на Управителния съвет на институцията Аксел Вебер предупреждава за опасности при прекалена редукция на лихвения процент

14:07 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Една от най-влиятелните фигури в Управителния съвет на Европейската централна банка – Аксел Вебер, предупреди, че понижаването на лихвения процент под 1 на сто може да доведе до замръзване на междубанковия паричен пазар.

„Аз съм критично настроен към понижаването на основната лихва под 1 на сто, защото това би довело практически до липса на инициативност на банките да се кредитират една друга“, заяви Вебер в своя реч в Хамбург, предава Bloomberg. “Следователно съществува риск частният междубанков пазар да се окаже тотално парализиран“.

По мнението на Вебер смъкването на лихвата под 1 на сто би могло „да доведе до допълнително разстройване на и без това крехките пазари за краткосрочно финансиране“.

При последното заседание на ЕЦБ президентът на институцията Жан-Клод Трише даде да се разбере, че е възможно основната лихва да бъде понижена с четвърт пункт до 1,0 на сто. В същото време обаче се очаква депозитният лихвен процент на ЕЦБ да остане без промяна при ниво от 0,25 на сто.

По правило свиването на спреда между двата показателя води до понижаване на готовността на банковите институции да си предоставят кредити. Причината за това е, че банките биха могли да заемат средства директно от ЕЦБ, като в същото време депозират излишъците си овърнайт. Така се постига минимализиране на разходите при значително по-малък от пазарния риск.

Позицията на Вебер противоречи на вижданията на други членове на управителния съвет на институцията. Миналата седмица австриецът Евалд Новотни посочи, че дебатите относно понижаването на лихвения процент под 1 на сто все още е отворен. Представителите на Гърция и Кипър пък директно обявиха, че биха подкрепили евентуална бъдеща редукция на основната лихва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още