fallback

Украйна прие антикризисните реформи за кредит от МВФ

МВФ изисква от Украйна да не допуска бюджетен дефицит над 3 процента от БВП

20:21 | 14.04.09 г.

Украинската министър-председателка Юлия Тимошенко едностранно прие антикризисните реформи, необходими за получаването на нов кредит от Международния валутен фонд (МВФ), съобщи БТА.

Правителството на Тимошенко предприе тази драматична мярка, след като парламентът отново не успя да приеме пакета от закони, необходими за стартиране на реформите - този път защото привържениците на президента Виктор Юшченко отказаха да го подкрепят.

Преговорите за втория транш от 1,9 милиарда долара от спасителния кредит на обща стойност 16,4 милиарда се водят от месеци, но стабилизационните мерки не бяха превърнати в закон заради жестокото съперничество между Тимошенко и Юшченко и политическите сътресения преди президентските избори през есента.

Тимошенко днес заяви, че решението на правителството по същество заменя необходимото законодателство и не се нуждае от одобрението на парламента. Реформите са насочени към съкращаване на правителствените разходи и включват увеличаване на пенсионните вноски за бизнеса и поскъпване на електричеството и отоплението за потребителите. МВФ изисква от Украйна да не допуска бюджетен дефицит над 3 процента от БВП.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още