fallback

За около 60% от американците Обама има ясен план за излизане от рецесията

За сравнение едва 24% от анкетираните смятат, че републиканците в Конгреса имат ясна стратегия за избавянето на икономиката

18:14 | 14.04.09 г.

Около 58% от американците вярват, че президентът Барак Обама има ясен план за разрешаване на икономическите проблеми на страната, показва ново социoлогическо проучване на CNN и Opinion Research Corporation. 

За сравнение едва 24% от анкетираните смятат, че републиканците в Конгреса имат ясна стратегия за избавянето на икономиката. Трима от всеки четирима запитани казват, че републиканците нямат ясен икономически план.

„Не е изненадващо, че републиканците са на мнение, че на Обама му липсва ясна визия за икономическото възстановяване“, казва ръководителят на проучването Кийтинг Холанд. „Републиканците обаче не мислят също така, че лидерите на партията им имат такъв план. Само 36% от тях вярват, че лидерите на партията им са изработили конкретен план за излизане от рецесия, а шестима от всеки десетима запитани републиканци са на противоположното мнение“.

Според 62% от анкетираните Обама полага достатъчно усилия, за да се координира с републиканците в Конгреса. Въпреки че хората отметнали този отговор са по-малко в сравнение със 74% през февруари, все пак са повече от 37-те процента, които смятат, че републиканците в Конгреса се стараят достатъчно да си сътрудничат с Обама.

„Когато президентът демократ не получава никакви гласове от опозицията, това е нещо, което обществото забелязва“, казва Холанд.

Анкетата показва, че 49% от американците считат, че страната ще е по-добре, ако демократите запазят контрола си в Конгреса. Въпреки че този дял намалява спрямо 56%, измерени през януари, той все още е по-голям от дела на хората (34%), които казват, че САЩ ще е по-добре, ако републиканците контролираха законодателния орган на държавата. През януари 31% са изказали становище, че страната ще е в по-добро състояние, ако републиканците имат преднина в Конгреса.

Проучването установява още, че 35% от американците одобряват начина, по който Конгреса си изпълнява задачите за разлика от 29% през февруари. Неодобрение изразяват 63% от анкетираните – с 8 процентни пункта по-малко в сравнение с февруари.

Анкетата е проведена между 3 и 5 април и в нея участват 1023 пълнолетни американци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още