fallback

Бернанке вижда „плахи сигнали“ на подобрение на икономиката

Според шефа на Фед рецесията може би „отслабва“, а възстановяването зависи от финансовата стабилност

17:12 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви, че се наблюдават някои „плахи сигнали“, че рецесията може би отслабва. Специалистът обаче е предупредил, че надеждата за продължително възстановяване зависи от успеха на правителството да стабилизира финансовите пазари и да възстанови кредитните потоци, предава АР.

„В последно време наблюдаваме плахи сигнали, че острият спад в икономическата активност може би се забавя“, заяви Бернанке пред студенти в Атланта. „Уравновесяването на икономическата активност е първата стъпка към възстановяване на икономиката“, посочи специалистът.

Като окуражителни сигнали Бернанке посочи подобряването на данните за жилищния пазар и продажбите на автомобили, както и стабилизирането на потребителските разходи. Почти по време на изказването на централния банкер обаче официалната статистика изнесе данни за изненадващ спад в продажбите на дребно.

Бернанке обаче посочва, че със сигурност няма да се стигне до възстановяване на икономиката без стабилизация на финансовата система. В тази насока Фед постигал напредък и щял да продължи да работи по посока възстановяване на нормалното финансиране на кредитните пазари.

Към настоящия момент сред действията на Фед са понижаване на лихвения процент в близост до 0 и разработването на няколко програми за подпомагане на финансовия сектор, които до момента струват на централната банка над 1,2 трлн. долара, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още