fallback

Goldman Sachs иска да се освободи от правителствената помощ

Банката се надява да привлече 5 млрд. долара от инвеститорите благодарение на добрите финансови резултати за първото тримесечие

10:30 | 14.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската банка Goldman Sachs възнамерява да набере 5 млрд. долара чрез емитирането на акции. Парите ще се използват за погасяването на дълга от 10 млрд. долара към правителството, за да може банката да се освободи от ограниченията за изплащане на бонуси за мениджмънта, предаде Bloomberg.

Вчера Goldman Sachs изненада пазарите, като съобщи, че нетната печалба за първите три месеца на годината възлиза на 1,8 млрд. долара, или 3,39 долара за акция. Това нахвърли повече от два пъти прогнозите за печалба за акция от 1,64 долара. Приходите за тримесечието възлизат на 9,43 млрд. долара, а счетоводната стойност на една акция се е увеличила до 98,82 долара.

Изпълнителният директор на банката Лойд Бланкфейн иска да върне 10-те млрд. долара, които Goldman Sachs получи от правителството миналия октомври по програмата за освобождаване от проблемните финансови активи. Ръководството ще разчита на емитирането на нови обикновени акции, което е благоприятствано от добрите финансови резултати за тримесечието, както и на допълнителни средства, за да изплати дълга си към държавата.

Goldman Sachs бе най-печелившата публична компания на Wall Street до миналата година, когато финансовата криза я принуди да се преобразува от инвестиционна в търговска банка. Банката отчете и първата си тримесечна загуба, откакто книжата й започват да се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк през 1999 г.

Последната дума за изплащането на дълга ще бъде на американското правителство, което може да откаже поради редица съображения. Не е изключено властите да решат, че първо трябва да приключи тестването на всички деветнадесет големи банки, преди те да получат правото да изплатят своите задължения към държавата. От друга страна, ако Goldman Sachs върне своя дълг, това ще създаде натиск върху другите банки да последват примера, за да не изглеждат зависими от правителствената помощ.

Бизнес моделът на Goldman Sachs разчиташе на привличането на най-успешните трейдъри и банкери с обещания за големи бонуси. Сега банката не може да изплаща обещаните големи премии, защото правителството наложи лимит върху бонусите за мениджмънта на всяка финансова институция, която е получила повече от половин милиарда долара държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още