fallback

Goldman Sachs с фонд за вторични дялови инвестиции с $5,5 млрд. капитал

GS Vintage Fund V ще бъде най-големия частен фонд за вторични дялови инвестиции

16:08 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Шестата по големина американска банка Goldman Sachs ще създаде нов частен инвестиционен фонд, който ще инвестира в ценни книжа на вторичния пазар. Името му ще бъде GS Vintage Fund V и с капитал от около 5,5 млрд. долара той ще се превърне в най-големия частен фонд за вторични дялови инвестиции.

Целта на GS Vintage Fund V е да се възползва от затрудненията, които изпитват големите банки и други институционални инвеститори при продажбата на своите дялове в различни компании.

Редица частни инвеститори, в това число университета Харвард и други учебни заведения, се опитват да продадат своите инвестиции в ценни книжа през последните месеци. Острата нужда от паричен ресурс и загубите ги принудиха да продават активите си с отстъпка от порядъка на 50-70 процента под номиналната стойност, което създава благоприятна възможност за GS Vintage Fund V.

Това е петият подобен инвестиционен фонд за дялови инвестиции на Goldman Sachs, който ще управлява портфейли на стойност между 1 млн. и 1 млрд. долара, предава Bloomberg. Фондът се нарича вторичен, защото купува дяловете на други инвеститори в частни компании.

Около 9% от инвеститорите в частни компании могат да продадат своите дялове на вторичния пазар през следващите 2 години, показват резултатите от проучването на изследователската фирма Preqin, която е базирана в Лондон.

Другата голяма инвестиционна банка JPMorgan, която е втора по големина на своите активи, също набира капитал за нов фонд за инвестиции на вторичния пазар. По непотвърдена информация банката е привлякла около 500 млн. долара през последните няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още