fallback

Само 12-13% от европейците са сменили банката си през 2008 г.

Причина е не толкова добрата услуга, колкото бюрокрацията и сложните условия

12:31 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Само 12-13% от европейските граждани са сменили през миналата година своята банка или друга финансова институция, оказваща им финансови услуги. Това сочи направено проучване на Европейската комисия (ЕК), съобщи на семинар еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева.

Сведения конкретно за България по този въпрос засега няма.

Кунева коментира, че, от една страна, ниският дял на сменилите финансовата си институция е добър показател за работата на тези институции, но всъщност не се знае причината, поради която потребителите не прибягват по-често до услугите на различни банки.

По думите на Кунева причината може да е не толкова добрата услуга, колкото бюрократичните пречки при преминаването от една банка в друга, евентуалните наказателни такси, а също така и фактът, че част от банките предлагат комплексни услуги, в които потребителите трудно се ориентират и трудно сравняват тяхната полезност.

Кунева посочи, че във връзка с финансовата криза през последните месеци между основните направления за работа на ЕК е изработване на по-строги капиталови изисквания за банките, по-добра регламентация на защитата на депозитите на гражданите и засилен контрол върху рейтинговите агенции. Еврокомисарят съобщи, че следващата седмица по всяка вероятност комисията ще разгледа нови регламенти за работата на хедж фондовете и регулацията на възнагражденията на мениджърите на финансови институции.

Още по темата:

Ново звено към КФН или финансов омбудсман може да защитават потребителите  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още