fallback

Занижаването на провизиите е причина за печалбата на Wells Fargo

Намаляването на разходите за провизии с 50 процента за първото тримесечие на годината е нереалистично според анализатори

10:44 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четвъртата по големина американска банка Wells Fargo зарадва предпразнично инвеститорите в края на миналата седмица, като съобщи, че очаква нетна печалба от 3 млрд. долара, или 55 цента на акция, за първото тримесечие на годината. Окончателните данни ще бъдат публикувани в края на април.

След първоначалната еуфория изникна въпросът на какво се дължи рекордната печалба, в която мнозина видяха знак, че икономиката е на път да смени своята посока.

От предварителните данни се разбира, че Wells Fargo е заделила 3,3 млрд. долара резерви срещу загуби от лоши кредити и е реализирала 4,6 млрд. долара загуба от разходи за провизии. Стойността на двете категории е много под очакванията на много анализатори и е основната причина, благодарение на която печалбата на банката триумфира над прогнозите.

Данните за първото тримесечие са много под стойността за предишното тримесечие, когато Wachovia и Wells Fargo заделиха над 6 млрд. долара за провизии срещу загуби от лоши кредити. Някои анализатори, цитирани от Housingwire, смятат, че намаляването на разходите за провизии с 50 процента е нереалистично, след като се очаква влошаване на качеството на кредитите и на необслужваните заеми.

Когато се сравни съотношението между резервите за лоши кредити и всички отпуснати заеми при четирите най-големи американски банки се вижда, че показателят е най-нисък при Wells Fargo. Той възлиза на 2,43 към края на миналата година спрямо 4,01 за Citigroup, 3,10 за JPMorgnan и 2,48 за Bank of America. Стойността му за първото тримесечие на годината не може да бъде обновена поради липсата на данни за стойността на всички кредити, отпуснати от Wells Fargo и Wachovia.

Досега ръководството на Wells Fargo успяваше да оправдае по-ниските разходи за провизии за необслужвани заеми с по-високото качество на кредитния портфейл. Този аргумент може да се използва и сега, но не променя ситуацията със загубата от лошите кредити, която ще се материализира рано или късно независимо от играта с финансовите отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още