fallback

САЩ планират атаки срещу сухоземни бази на сомалийските пирати

Същевременно Щатите ще предложат на правителството на Сомалия помощ за обучение на сили за сигурност и създаване на собствена брегова охрана

10:45 | 13.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската армия планира атаки срещу пиратски бази в Сомалия, съобщи Bloomberg, позовавайки се на представители на военното министерство.

Освен това американската армия ще предложи на правителството на Сомалия помощ за обучението на сили за сигурност и създаването на собствена брегова охрана, са заявили пожелалите анонимност източници.

Плановете ще бъдат представени на администрацията на президента Барак Обама, която обмисля координирана международна реакция на пиратството.

Вчера беше освободен Ричард Филипс, капитан на щатски товарен кораб, държан за заложник от сомалийски пирати от 8 април. Според експерти за осигуряването на безопасни маршрути на корабите трябва да бъде разбита сухоземната мрежа за поддръжка на пиратите.

„Пиратството е симптом за трудната ситуация в Сомалия”, коментира Лора Тишлър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Обсъждат се начини за директно изпращане на повече храна и селскостопанска помощ за страната, са завили още от военното министерство.

През последните няколко месеца се появиха нови подходи за борба с пиратството. През август бяха увеличени конвоите на корабите и морските патрули в Аденския залив, който е арена на повечето атаки край източното крайбрежие на Африка. През декември пък Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция срещу пиратството.

Мерките от страна на САЩ пък позволиха атаки срещу сухоземни бази на пирати и доведоха до сформирането на група с представители от 28 страни, която е имала две срещи от януари насам с цел съгласуване на дипломатически, законови и военни средства.

През януари САЩ подписаха и споразумение с Кения за завеждане на дела срещу заподозрени в пиратство, които са били заловени и предадени на властите от щатски военни.

Освен това администрацията на Обама настоява корабните компании и международните морски групи да назначават частни охранители и да вземат мерки като например демонтиране на стълбите, по които пиратите могат да се качат на борда.

Според експерти за разпространението на атаките допринася в най-голяма степен липсата на координация и на обща стратегия между отделните страни. Около 25 военни кораба на ЕС, САЩ, Турция, Русия, Индия и Китай са концентрирали усилията си върху защитата на Аденския залив, в отговор на което пиратите просто са се преместили на юг и по-навътре в морето.

Залавянето на кораба Maersk Alabama, управляван от Ричард Филипс, на 500 мили южно от Аденския залив в Индийския океан показва безполезността на концентрирането на военни сили единствено в морето, смята Нийл Ливингстън, изпълнителен директор на ExecutiveAction LLC, бизнес консултант по отношение на антитерористичните действия. Пространството е огромно и не може да има патрули навсякъде, допълва Ливингстън.

Експертите по сигурността стигат в предложенията си до приемане като модел за действие на решението от 1801 г. на тогавашния президент Томас Джеферсън да изпрати военноморски сили за атака на сухоземните бази на северноафриканските пирати, които нападали щатски търговски кораби край бреговете на Либия.

В момента се водят преговори за отвлечения в началото на миналата седмица в Аденския залив кораб, на борда на който има 16 български моряци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:13 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още