fallback

Валутният резерв на Китай с най-малък ръст от 8 години

Валутният резерв на страната надминава 1,95 трлн. долара

13:53 | 11.04.09 г.

Валутният резерв на Китай, който е най-големият в света, е отчел най-малкото си нарастване от осем години в резултат на намалението на износа и забавящата се икономика на страната, която разколебава чуждестранните инвеститори.

Валутният резерв се е увеличил с около 7,7 млрд. долара през първото тримесечие до 1,9537 трлн. долара, съобщиха днес от централната банка на страната чрез сайта си. Това е най-малкото повишение от второто тримесечие на 2001 г. и идва след увеличение с 40 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, пише Bloomberg.

„Тенденцията към по-бавно нарастване на резерва ще продължи през останалата част от годината, защото ще бъде трудно да се възстанови износът”, коментира Син Дзъцян, икономист в China International Capital Corp. в Пекин. „По-малките ръстове на резерва определено означават по-малко търсене на щатски дълг”.

Валутният резерв намалява с 32,6 млрд. долара през януари, което е най-голямото месечно понижение, откакто Bloomberg следи данните от 1996 г. Резервът се свива с 1,4 млрд. долара през февруари и нараства с 41,7 млрд. през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още