fallback

Рецесията в САЩ свършва другото тримесечие?

Анкета сред американски икономисти показва, че посоката на развитие на икономиката ще обърне посоката си съвсем скоро

20:10 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската икономика вероятно ще започне да се възстановява от рецесията още през втората половина на настоящата година, тъй като потребителските разходи и жилищния сектор започват да се подобряват. Безработицата обаче ще продължи да се увеличава и през 2010 година, показва анкета сред водещи американски икономисти.

Проучването Blue Chip Economic Indicators, което изследва нагласите сред икономисти от частния сектор показва, че 86 на сто от анкетираните вярват, че икономическият спад ще приключи през втората половина на настоящата година, предава АР.

„Реалният брутен вътрешен продукт отбеляза остър спад през първото тримесечие на годината и ще продължи да се свива, макар и по-слабо през насроящото тримесечие, преди растежът да се обърне в положителна посока през третото и четвъртото тримесечие“, става ясно от проучването.

Подобряването на икономиката в голяма част ще се дължи на подобрение в областта на потребителските разходи, жилишния сектор и износа. Разходите на потребителите ще получат подкрепа от данъчните отстъпки, които предприе правителството и от плана за стимулиране, който е на стойност 787 млрд. долара.

Според анкетираните проблемите на пазара на труда ще продължат и догодина, като пикът в нивото на безработица се очаква в средата на 2010 година. Тогава показателят ще има стойност 9,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още