fallback

ФЕД стресиран да не изтече информация за стрес-тестовете

Ако някои банки разкрият информация, хората може да заключат, че банките, запазили мълчание, не са издържали теста, смятат експерти

14:50 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв изрично е инструктирал Goldman Sachs, Citigroup и още няколко банки, които участват в т.н. стрес-тестове, да не коментират резултатите от теста, който би трябвало да оцени тяхната жизнеспособност.

Федералният резерв не иска банките да оповестяват предварителни резултати, които биха могли да отвлекат вниманието на инвеститорите от тримесечните финансови отчети, които публичните дружества ще публикуват до края на месеца. Правителството планира да разкрие резултатите в края на април, а изтичането на информация може да внесе смут на финансовите пазари, които успяха да се стабилизират през последните седмици.

Инвестиционната банка Goldman Sachs ще обяви своите финансови резултати за първото тримесечие на 14 април, последвана от JPMorgan Chase на 16 април, Citigroup на 17 април, Bank of America на 20 април, Morgan Stanley на 21 април и Wells Fargo на 22 април.

Целта на тестовете е да определят дали деветнадесетте най-големи банки в страната разполагат с достатъчно капитал, с който да покрият евентуалните загуби от отпуснатите кредити през следващите две години, в случай че икономиката се свие допълнително, безработицата се увеличи, а цените на жилищата продължат да намаляват.

Съгласно програмата за финансова стабилност банките ще разполагат с шест месеца след приключване на тестовете, за да си набавят необходимия капитал. В случай че не успеят да наберат парите от частни инвеститори, правителството ще се включи със средствата, които са останали от плана за спасяване на банките на стойност 700 млрд. долара.

Неназовани представители на регулаторните органи, които участват в тестовете, заявиха, че всички 19 банки ще издържат на негативните сценарии, защото финансовите им отчети са в много по-добро състояние, отколкото много хора мислят. 

Същевременно тестовете не биха вдъхнали доверие, ако всички банки ги издържат успешно. Ето защо правителството заяви, че ще подкрепи банките, които имат нужда от „извънредна помощ“.

Тъй като тестовете се провеждат анонимно се появиха опасения, че правителството може да използва крайните резултати, за да принуди определени банки да продават своите проблемни активи. Неяснотата на приложените стандарти за оценка кара някои инвеститори дори да се съмняват в надеждността на тестовете.

Вчера четвъртата по активи американска банка Wells Fargo стана източник на силен импулс за финансовия сектор. Ръководството на банката съобщи, че очаква рекордна печалба от 3 млрд. долара за първото тримесечие на годината, което надхвърли и най-смелите надежди на инвеститорите. Ръководството на банката обаче отказа да коментира резултатите от теста.

Според икономисти, цитирани от Bloomberg, ако отделни банки разкрият информация, хората могат да си направят извод, че банките, запазили мълчание, не са издържали теста. Резултатите от него имат ключово значение за плана на финансовия министър Тимъти Гайтнър да възстанови доверието в американските банки и стабилността на финансовите пазари.

Според Тимъти Гайтнър тестовете, на които са подложени банките, са подобни на тестовете, на които лекарите подлагат болен пациент, за да оценят здравето му. Те са ръководени от Федералния резерв и ще го улеснят да премахне проблемните активи.

Американският президент Барак Обама ще получи днес доклад с информация за напредъка на тестовете по време на среща с председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, финансовия министър Тимъти Гайтнър и председателя на Федералната корпорация за застраховане на депозитите Шийла Беър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още