fallback

Позитивен финал на седмицата за пазарите в Азия

Поевтиняването на книжата на японските банки бе компенсирано от технологичния сектор

12:30 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увереността не напусна и днес инвеститорите, в резултат на което малкото отворени фондови пазари в Азия приключиха последната за тази седмица сесия с нови повишения. Фондовите борси в Хонконг, Австралия, Нова Зеландия, Шри Ланка, Индонезия, Индия и Сингапур бяха затворени днес.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific продължи възходящото си движение и днес добавя 0,3% до 87,74 пункта. По този начин индексът достигна най-високата си стойност от 12 февруари досега и е на път да отчете пето поредно седмично повишение в рамките на 1,2% по данни на Bloomberg.

Настроенията на фондовата борса в Токио бяха смесени, защото добрите данни за американската икономика от вчера бяха помрачени от загубата, която третата по големина японска банка Sumitomo Mitsui оповести. В крайна сметка Nikkei 225 завърши с повишение от 0,5 на сто до 8964,11 пункта, благодарение на поскъпването на книжата на компаниите от технологичния сектор.

По-широкият Topix също добави половин процент до 845,97 пункта. Акциите на втория по големина производител на битова електроника Samsung добавиха 4%, защото данните за обезщетенията при безработица и търговския дефицит на САЩ вдъхнаха надежда, че може да се очаква скорошно възстановяване на потреблението. В рамките на седмицата Nikkei 225 и Topix са се повишили съответно с 2,4 и 1,8 на сто.

Същевременно акциите на японските банки поевтиняха, след като ръководството на Sumitomo Mitsui съобщи, че банката е реализирала загуба от 3,9 млрд. долара за фискалната година, която приключва на 31 март. Новината шокира инвеститорите, които очакваха печалба.

Днес премиерът на Япония Таро Асо разкри нови подробности по третия пореден план на японското правителство за стимулиране на икономиката. Стойността му възлиза на рекордните 15 трлн. йени, или 150 млрд. долара. Като се прибавят финансовите гаранции, съвкупната стойност на новите мерки ще възлезе на 57 трлн. йени (570 млрд. долара).

Търговията в Китай също приключи позитивно въпреки данните, които показаха, че износът на страната се е понижил за четвърти пореден месец и вече е със 17 процента под нивата отпреди година. Китайският индекс CSI 300 се повиши с 3,1% до 2595,53 пункта. За седмицата индикаторът е отчел ръст от близо един процент.

С повишения приключи борсовата сесия в Тайван, Южна Корея и Тайланд. Тайванският индекс TAIEX добави 2%, южнокорейският KOSPI 1,5%, а тайландският бенчмарк THAI - 0,8%. Вчера корейската централна банка се въздържа от редукция на основната лихва в страната и я запази непроменена при ниво от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още