fallback

Износът на Китай пада със 17%, търговският излишък обаче расте

Вносът се понижава по-бързо от експорта, което води до увеличаване на положителното търговско салдо

12:03 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на Китай се увеличава над три пъти през март спрямо предходния месец и достига 18,6 млрд. долара. Месец по-рано положителното търговско салдо беше 4,8 млрд. долара.

Причината за увеличения излишък е това, че вносът пада далеч по-бързо от износа на страната. През март вносът в Китай се е свил с 25,1 на сто на годишна база, докато износът е паднал със 17,1 на сто.

Отрицателната новина от днешния доклад на правителствената статистическа агенция в Китай е това, че вече пети пореден месец се отчита понижение както на вноса, така и на износа. Трябва да се посочи обаче, че свиването на износа се забавя спрямо предходния месец, когато беше отчетено понижение от 25,7 на сто на годишна база.

Понижението в износа на Китай дава поредните индикации за намален обем на международната търговия. По-рано тази седмица Япония съобщи за срив на експорта от 50 на сто, а Германия отчете понижение от 23 на сто. В същото време обаче търговският дефицит на САЩ се сви до 9-годишен минимум, а износът отбеляза изненадващ ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още