fallback

Бразилия ще предостави на МВФ 4,5 млрд. долара

Към момента международните резерви на Бразилия възлизат на 202 млрд. долара

11:16 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бразилия ще предостави на Международния валутен фонд (МВФ) 4,5 млрд. долара за стимулиране на световната икономика. Това е съобщил в бразилската столица министърът на финансите на страната Гиду Мантега, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Финансовият министър на Бразилия е отбелязал, че за правителството поканата страната да стане кредитор на МВФ е доказателство за „стабилността на националната икономика”. По думите на Мантега тази стъпка ще помогне на развиващите се страни да решат проблемите с кредитите си.

В същото време министърът е уверил, че с предоставянето на средства на МВФ международните резерви на Бразилия няма да намалеят, тъй като бразилските реали ще бъдат обменени за т.нар. „специални права на тираж” на МВФ. Към момента международните резерви на най-голямата страна от Латинска Америка възлизат на 202 млрд. долара и се състоят от американски долари, американски държавни ценни книжа и „специални права на тираж”.

Финансовият министър е допълнил, че по този начин Бразилия изпълнява поетия миналата седмица ангажимент на срещата на върха на Г-20 в Лондон за отпускане на средства за подпомагане на световната търговия, когато обаче не беше уточнен размерът на сумата от страна на Бразилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още