fallback

Петролът поскъпна със 17% от началото на годината

Американският лек суров петрол поскъпна до 52,24 долара за барел, а цената брента се повиши до 54,06 долара

09:54 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши с повече от 2 долара по време на последната търговска сесия преди началото на дългия великденски уикенд в католическите страни. Международните петролни пазари в Ню Йорк и Лондон ще бъдат затворени днес, като търговията ще се възобнови в началото на другата седмица.

Петролните фючърси с доставка през май приключиха търговията вчера с повишение от 2,86 долара, или 5,8%, до 52,24 долара за барел на нюйоркската стокова борса. От началото на тази година цената на петрола се e повишила с повече от 17 на сто.

Цената на барел петрол тип „Брент“ нарасна с 2,47 долара, или 4,8%, до 54,06 долара барел на лондонската международна петролна борса.

През последните две седмици се наблюдава интересна тенденция: цената на петрола тип „Брент“ изпреварва с близо 2 долара тази на американския лек суров петрол. Американският лек суров петрол е по-скъп в общия случай, защото е по-качествен и с по-ниско съдържание на сяра. В края на март брентът се търгуваше с отстъпка от 43 цента спрямо американските петролни фючърси.

Анализатори, цитирани от Bloomberg, обясняват, че това различие се дължи на големия дисбаланс между петролните запаси в САЩ и Европа, както и на кризата със заложниците в Иран. Конфликтите в Близкия Изток винаги се отразяват по-тежко върху търговията на лондонската петролна борса, отколкото в САЩ.

Цената на черното злато продължи възходящото движение благодарение на силното покачване на индексите в САЩ, Азия и Европа. Икономическите данни през седмицата, както и новите мерки на централните банки и правителствата вдъхнаха надежда, че най-лошата част от рецесията е отминала.

Добрите новини вчера дойдоха от финансовия сектор в САЩ. Втората по-големина ипотечна банка Wells Fargo очаква 3 мрлд. долара печалба за първото тримесечие на годината, което е с 50% повече в сравнение със същия период на 2008 г.

Преди това стана ясно, че търговският дефицит на САЩ се е свил до рекордно деветгодишно дъно, износът се е увеличил, а запасите в складовете на търговците на едро са намалели през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още