fallback

Рязък скок на цената на петрола

Петролните инвеститори и спекуланти пренебрегнаха данните за запасите от природен газ в страната, които показаха по-голям ръст от очакванията

18:32 | 09.04.09 г.

Цената на „черното злато“ регистрира рязко повишение днес след ръста на борсата в САЩ, който беше подкладен от оптимистични данни за щатската финансова система.

Петролните инвеститори и спекуланти пренебрегнаха данните за запасите от природен газ в страната, които показаха по-голям ръст от очакванията.

Природният газ е ключова енергийна суровина за много индустриални компании и покачването на запасите загатва за по-малко потребление и производство от страна на индустриалните фабрики, което от своя страна означава, че икономиката на САЩ е далеч от възстановяване.

В сряда правителството на САЩ публикува данни за запасите от петрол в страната за миналата седмица. Запасите от суровината се увеличиха с 1,7 млн. барела при очаквано увеличение от 2 млн. барела.

Въпреки това, запасите от петрол в САЩ, който е най-големия потребител на суровината, са на най-високото си равнище от 16 години насам.

Лекият суров петрол се изстреля с 4,6% до 51,65 долара, а сортът Брент напредна с 3,6% до 53,44 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още