fallback

Щатските пазари се отърсиха от вчерашния негативизъм

Инвеститорите преглътнаха разочароващите финансови резултати на Alcoa и насочиха своето внимание към сделката между строителните компании Pulte Homes и Centex

19:10 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се отърсиха от вчерашния негативизъм и започнаха днешната борсова сесия с повишения. Инвеститорите преглътнаха разочароващите финансови резултати за първото тримесечие на годината на алуминиевия производител Alcoa и насочиха своето внимание към сделката между строителните компании Pulte Homes и Centex, която може да доведе до създаването на най-голямата компания в бранша.

Ръководството на Pulte Homes днес се съгласи да закупи Centex за 1,3 млрд. долара, след което акциите на Centex поскъпнаха с 32%.

Най-старият индекс Dow Jones IA се движи с повишение от 0,6% до 7841 пункта два часа и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 добавя 0,9% до o 823 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се покачва с процент и половина до 1585 пункта.

От 30-те акции в състава на Dow Jones, най-силно поскъпват тези на Citigroup и Alcoa, като добавят близо 3%. Вчера ръководството на Alcoa съобщи, че приходите на компанията са намалели с 27% на тримесечна база и с 36% в сравнение с първото тримесечие на 2008 г.

Акциите на животозастрахователните компании също се търгуват с повишения, след като стана ясно, че американското правителство ще занижи критериите, на които те трябва да отговарят, за да имат право да получат държавна помощ, предава Marketwatch.

Междувременно производителят на електроника Spansion, който подаде молба за защита от фалит, получи 70 млн. долара като обезщетение за патенти от Samsung. Книжата на компанията поскъпнаха с внушителните 189% до скромните 39 цента.

Добрите новини дойдоха от Американската асоциация на ипотечните банкери, която съобщи, че броят на молбите за нови ипотечни заеми и за рефинансиране на стари такива се е увеличил с 4,7% за седмицата, която приключи на 3 април.

Благоприятни влияние оказа и новината, че складовите запаси на търговците на едро са се понижили с рекордните 1,5% през февруари. За това допринася първото месечно повишение при продажбите на едро от юни 2008 г. досега, което възляза на 0,6%

Отделни данни показаха, че петролните запаси на САЩ са се увеличили с 1,7 млн. барела или 0,5% през седмицата, която приключи на 3 април. Петролните запаси на страната вече възлизат на 361,1 млн. барала, което е много над средната стойност за този период на годината, съгласно данните на Енергийното министерство на САЩ. Преди една година запасите от суров петрол са били с 15% по-малко. Данните бяха в унисон с предварителните очаквания на икономисти. След новината цената на американския лек суров петрол се повишава с 2,6%до 50,42 долара за барел.

По-късно днес Федералният резерв ще публикува доклада от своята последна среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още