fallback

Moody's смъкна рейтинга на всички ирландски банки

Ден след обявяването на кризисни промени в бюджета, рейтинговата агенция редуцира оценките за рисковия профил на банките в страната

13:37 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Рейтинговата агенция Moody's смъкна оценката на рисковия профил на всички ирландски банки. Това се случва само ден след като правителството на страната обяви нов бюджет, подчинен на трудните предизвикателства, поставени от икономическата криза.

Вчера финансовият министър на страната Браян Лениън обяви, че правителството на Ирландия ще започне изкупуването на токсични дългове от банките, като заплащането ще се извършва с правителствени облигации, посочва ВВС.

Това обаче не попречи на агенцията да редуцира рейтинга на всички 12 банки, които се оценяват от нея. Като причина за това се изтъква опасността от понижаване на печалбите заради влошаването на икономическата ситуация.

Понижаването на оценката се приема за знак, че анализаторите на Moody's смятат за вероятно банките да спрат да обслужват задълженията по облигационните си емисии. От друга страна по-ниският рейтинг прави по-скъпо привличането на нови средства в случай на необходимост.

През последните месеци понижаващите се цени на имотите и увеличаващият се процент на лошите кредити натежават значително върху балансите на банките.„Смятаме, че тези загуби ще отслабят значително капиталовите позиции на повечето ирландски банки през следващите две години“, се казва в мотивите на Moody's.

Въпреки проблемите с бюджета на Ирландия финансовият министър е категоричен, че страната не се нуждае от спасяване от страна на Европейския съюз. Такива спекулации се появиха заради увеличаващия се бюджетен дефицит, който се очаква да скочи до 10,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Това наложи разработването на нов бюджет, тъй като изискването на ЕС е бюджетният дефицит да не надхвърля 3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още