fallback

В Европа очакват спад на БВП с 1,9% за първото тримесечие на годината

Трите водещи икономически института в Европа очакват икономиката да продължи да се свива

11:40 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на еврозоната ще се свие още по-силно през първите три месеца на 2009 г. съответно с 1,9% на тримесечна база и 4% в сравнение с първото тримесечие на 2008 г. Това се прогнозира в публикуван днес съвместен доклад на трите водещи икономически института в Европа за перспективите пред европейската икономика през 2009 г. - немския изследователски институт Ifo, френският Insee и италианският Isae.

Трите икономически института очакват брутният вътрешен продукт да продължи да намалява и през второто и третото тримесечие на годината със съответно 0,6 и 0,2 на сто. Вчера бяха обявени окончателните данни на Евростат, които показаха, че икономиката на 16-те страни от еврозоната се е свила с 1,6% през последното тримесечие на 2008 г. Това е най-силният тримесечен спад на показателя за последните 13 години.

Индустриалното производство се е понижило с 5,3% за последното тримесечие на миналата година и ще продължи да намалява, защото очакванията на бизнеса за икономическата ситуация се влошават под натиска на рецесията, оскъдното кредитиране и слабото потребление.

В случай че цената на барел петрол тип „Брент“ се стабилизира около нивата от 45 долара и курсът на еврото спрямо долара се задържи при 1,35 долара за евро, може да се очаква, че инфлацията за първото тримесечие на годината ще намалее до 0,6 процента на годишна база и ще премине в дефлация от 0,2 на сто за второто тримесечие. Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на волатилните компоненти, каквито са храните и горивата, ще се запази стабилен при нива от около процент и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още