fallback

Рубини: Мечият пазар не е завършил

Професорът по икономика опроверга лансирана наскоро оптимистична теза за това, че дъното е достигнато през март

11:00 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Известният икономист Нуриел Рубини смята, че в момента сме свидетели на поредното рали на мечия пазар и отправи тежки критики към анализите на Джим Крамър, който води предаването за финансови съвети „Луди пари“ по телевизионния канал CNBC. Миналата седмица Джим Крамър бе обвинен, че се опитва да превърне тълкуването на финансовите отчети в „игра“.

Професорът по икономика Нуриел Рубини бе един от малкото икономисти, които предвидиха срива на икономиката. Той заяви в интервю пред Associated Press, че Джим Крамър говори празни приказки като прогнозира началото на бичи пазар. Според него Джим Крамър не е надежден икономист, защото шест поредни пъти не успява да различи ралито на мечия пазар от истинското пазарно дъно, което все още не е достигнато.

Наскоро Джим Крамър заяви, че Рубини е твърде „опиянен“ от своите собствени виждания и трябва да осъзнае, че условията на финансовите пазари действително се подобряват. Според Крамър пазарите са достигнали своята най-ниска точка през март и затова свидетелства поскъпването на акциите с повече 26 процента през последните седмици.

През 2006 г. Нуриел Рубини предвиди най-лошата рецесия за последните шест десетилетия, която започна с ипотечната криза в САЩ. Той привлече вниманието на инвестиционната общност със своите мрачни прогнози за краха на финансовите пазари, които в последствие се сбъднаха. Според Рубини повишенията на цените на акциите през последните седмици са просто поредното рали на мечия пазар.

Джим Крамър призна, че е допускал грешки, както повечето хора, които следят финансовите пазари. През октомври миналата година той заяви, че който се нуждае от пари през следващите пет години, трябва да продава акции. „Всеки, който последва този съвет си е спестил загуби“, допълва той.

Рубини не подкрепи плана на Тимъти Гайтнър за изчистване на неликвидните банкови активи. Наскоро Крамър написа, че както Рубини, така и нобеловият лауреат по икономика Пол Кругмън, подкрепят „националистичния джихат“ на правителството.

Според други анализатори, споделящи възгледите на Рубини, е възможно по-малките банки, които правителството подлага на „стрес-тестове“, да не издържат.

Според автора на аналитичните бюлетини за дългосрочен вълнови анализ Иън Гордън, основният щатски борсов показател Dow Jones IA може да се срине до 1000 пункта, защото събитията в икономиката се повтарят на всеки 60 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 10.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още