fallback

Според МВФ токсичните активи може да достигнат 4 трлн. долара до 2010 г.

Рецесията ще увеличи още повече загубите на банките и застрахователите, които към момента имат токсични активи за около 1,3 трлн. долара

21:09 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд очаква, че токсичните активи на банките и застрахователните компании по целия свят може да се увеличат до четири трилиона долара до края на 2010 г. От тях около 3,1 трлн. долара ще бъдат концентрирани в балансите на щатските банки, а останалите 0,9 млрд. ще се намират в Европа и Азия.

Окончателната оценка на МВФ за световната икономика и за стойността на проблемните активи ще бъде публикувана на 21 април, предаде британският ежедневник Times.

Банките и застрахователите, които досега отписаха токсични активи за около 1,3 трлн. долара, са изправени пред последствията от задълбочаващата се рецесия, която допълнително увеличава загубите от ипотечната криза.

В началото на годината МВФ заяви, че очаква американските токсични финансови активи да достигнат 2,2 трлн. долара до края на 2010 г. Новата прогноза е с почти 1 трилион долара по-висока и може да претърпи корекции до публикуването на официалния доклад след две седмици.

Новата прогноза на МВФ може да нанесе тежък удар върху усилията на правителстватата, които наляха милиарди в банковата система, за да стимулират кредитирането, се казва още в Times.

Сами в края на миналата седмица лидерите на страните от Г-20 се споразумяха да увеличат с 1,1 трлн. долара средствата за борба с рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още