fallback

ЕС обвини Visa Europe заради твърде високи такси

Обвинението се отнася до таксите, които се плащат от банката на търговеца на банката на картодържателя като част от покупката

13:49 | 07.04.09 г.

Антитръстовите органи на Европейския съюз (ЕС) обвиниха Visa Europe заради твърде високи такси при някои от транзакциите с карти Visa, които нарушават конкурентните правила на ЕС, предава Wall Street Journal.

Ходът идва седмица, след като MasterCard Inc се съгласи да понижи подобни такси в картовата си мрежа под натиск от регулаторите.

Обвинението се отнася до таксите, които се плащат от банката на търговеца на банката на картодържателя като част от покупката. Visa Europe е наложила такси за всички сделки, при които тези две банки са в различни страни, както и за вътрешни сделки в девет страни от ЕС. Visa Europe не получава постъпленията от тези такси.

Опасенията на ЕС са, че подобни такси увеличат разходите за търговците и потребителите и по този начин картовата мрежа функционира до голяма степен като картел. Това е голям проблем най-вече за големите компании, които трябва да плащат същите такси като дребните търговци въпреки продадените обеми.

„Ние сме изключително разочаровани“, че регулаторите решиха да отправят такова обвинение, казва изпълнителният директор на Visa Europe Питър Айлиф.

Преди да получи обвинителния акт, компанията е била близо до сключване на споразумение с Европейската комисия (ЕК) относно такси за дебитни карти.

Има „фундаментална разлика“ в начина, по който ЕК и Visa искат да калкулират таксите по кредитните карти, заяви Айлиф.

Комисията настоява таксите да се ограничат до един определен процент над разходите на банката за паричните транзакции, докато от Visa Europe искат да използват по-широк диапазон на възможности за плащане на разходна база.

По-рано MasterCard и ЕК постигнаха споразумение по отношение на приемливи нива за таксите при тези операции. Както от Visa, така и Mastercard продължават да отстояват, че таксите са необходими, за да се споделят разходите по управление на системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още