fallback

Г-8: Световният глад заплашва сигурността

Ако не се вземат мерки светът ще бъде изправен пред перманентна хранителна криза и нестабилност

12:01 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Светът ще бъде поставен при условия на перманентна продоволствена криза и нестабилност, в случай че не се предприемат мерки за удвояване на селскостопанското производство, предупреждава доклад, разработен от анализаторите на Г-8.

Документът е подготвен за първата среща на министрите на земеделието в рамките на италианското председателство на организацията. Становището, което бе разпространено от Financial Times, предвижда „незабавни действия“ в случай на необходимост от такива.

В доклада се предупреждава, че до 2050 г. селскостопанското производство трябва да се удвои, тъй като в противен случай бързо увеличаващото се население на света няма да има достатъчно суровини за прехрана и борба с климатичните промени. Ако това не се случи, хуманитарните кризи от последните две години ще придобият структурен характер и ще станат перманентни само в рамките на няколко десетилетия.

Според анализаторите хранителни кризи от този тип ще имат „сериозни последствия не само върху бизнес отношенията, но и върху социалните и международните отношения, което може да има директно влияние върху сигурността и стабилността на световната политика“.

Срещата на земеделските министри от Г-8 трябва да се състои този месец в Италия. Тя беше договорена миналата година, когато селскостопанските продукти регистрираха силен ръст в цените си. Това от своя страна доведе до бунтове в над 30 държави, разположени основно в Азия и Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още