fallback

Една четвърт от компаниите в света ще замразят заплатите

В Източна Европа средният ръст на заплатите за тази година се очаква да е под 5%

10:38 | 07.04.09 г.

Една четвърт от компаниите в света, както и 40% от тези в САЩ, планират да замразят заплатите тази година, докато служителите в Южна Америка и Индия могат да очакват големи повишения, сочи глобално проучване, представено днес.

Служителите в Япония, Литва и Ирландия ще получат най-ниските увеличения на заплатите, сочи проучването на базираната в Лондон ECA International, обхванало 53 държави. В Япония половината от компаниите планират да замразят заплатите.

В глобален мащаб средните заплати се очаква да нараснат тази година с 4,7%, което е по-бавен темп от повишението от 6,2% миналата година, сочат данни от проучването.

„Икономическите катаклизми от миналия септември насам накараха много фирми да преразгледат плановете си за увеличения на заплатите. Резултатите ни сочат, че в глобален мащаб компаниите са ревизирали предишните си прогнози надолу средно с над една трета“, казва Лий Куейн, директор за Азия в ECA.

За разлика от това компаниите във Венецуела планират да определят най-големите увеличения на заплатите тази година - средно с 24%, което е повече от миналогодишните 22%. Следва Аржентина, където заплатите ще нараснат с 12%.

Докато в Индия, където очакваният ръст тази година е 10,8% повишението се дължи на недостиг на специалисти, ръстовете в Латинска Америка, Виетнам и Индонезия са породени отчасти от ускоряващата се инфлация. Заплатите във Виетнам и Индонезия ще се вдигнат с 10,6% и 9% съответно.

В САЩ се очаква повишение от само 2,8%, което е по-малко от прогнозите за 4% в подобно проучване на ECA през септември, а 40% от фирмите смята да замразят заплатите.

В Азиатско-тихоокеанския регион се прогнозира ръст от 4,8%, спрямо ръст от 6,9% миналата година, но една трета от компаниите в региона ще замразят заплатите.

Повишенията на заплатите в Япония, Сингапур, Тайван и Хонконг, всички от които са в рецесия, ще бъдат символични, ако изобщо ги има. В Сингапур и Хонконг се прогнозира ръст от 2%.

Също с 2% се очаква да нараснат заплатите и в Западна Европа, докато в Източна ръстът ще е малко под 5%. Общо 29% от европейските компании обаче планират да замразят заплатите тази година.

Топ 10 по очакван ръст на заплатите за 2009 1. Венецуела 2. Аржентина 3. Индия 4. Виетнам 5. Египет 6. Индонезия 7. Русия 8. Румъния 9. ЮАР 10. Латвия

Последните 10 по очакван ръст на заплатите за 2009 43. Хонконг 43. Сингапур 43. Франция 47. Тайван 47. Швеция 49. Швейцария 50. Канада 51. Ирландия 52. Литва 53. Япония

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още