fallback

Все по-мрачно бъдеще за вълната от съкратени американци

Идващите месеци ще сложат край на помощите при безработица за голяма част от съкратените

20:31 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

В близките седмици и месеци стотици хиляди американци без работа ще загубят правото си на ползване на помощи при безработица на фона на изключително трудните в момента условия за намиране на нова работа в САЩ.

Помощите за безработица обикновено се плащат в продължение на 26 седмици и възлизат на средно 350 долара на седмица. През миналата година Конгресът на два пъти увеличи периода на тяхното изплащане до 59 седмици в най-засегнатите от безработицата щати. Сега обаче, на фона на нестихващата рецесия, вълната от съкратени служители в началото на 2008 г. вече няма да имат право да бъдат подпомагани от държавата.

Според Уейн Вроман, икономист в Urban Institute, около 700 хил. души, чиито помощи са били удължени, може да загубят право да ги получават до края на второто шестмесечие на 2009 г., съобщава AP.

Някои ще намерят нова работа, но перспективите са мрачни: очаква се уволненията да продължат, а много икономисти предвиждат нивото на безработицата, която вече е 8,5% (най-високо ниво от над 25 години), да достигне границата от 10 на сто до края на 2009 г. „Това ще бъде огромен проблем”, предупреждава Вроман.

През март в страната са закрити 663 хил. работни места, а от влизането на САЩ в рецесия през декември 2007, общо 5,1 млн. работни позиции са били съкратени. Ако кризата продължи и през май, това ще е най-дългата рецесия от Голямата депресия.

Американците, срокът на чиито помощи при безработица скоро ще изтече, броят дните, захващат се с временна работа и се тревожат за бъдещето. „Най-големият ми страх е да не загубим къщата”, споделя 54-годишният Херман Алварес, строителен работник от Флорида, разделил се с работата си през юли миналата година. Неговите помощи ще спрат след четири седмици. „Единственото, което мога да направя, е да продължа да търся работа и да се надявам, че утрешният ден ще е по-добър от днешния”.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още