fallback

Путин: Русия може да победи кризата

Годината ще бъде „много трудна“, предвижда се план за подпомагане на икономиката на стойност 90 млрд. долара

16:13 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Настоящата година „ще бъде много трудна“ за руската икономика, но страната ще успее да излезе от спада, смята премиерът Владимир Путин. В реч пред долната камара на парламента на Русия Путин е обещал пакет от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 3 трлн. рубли (90 млрд. долара), благодарение на който ударите на кризата да бъдат омекотени.

„Това, което със сигурност трябва да кажем е, че Русия ще преодолее кризата“, е заявил Путин, предава ВВС. При това според премиера страната ще запази мястото си на една от най-големите икономики в света.

„За постигането на това всички трябва да работим заедно по добре координиран начин, като един отбор“, смята Путин. „Действията ни не трябва да бъдат прибързани, но трябва да са навременни, отговорни и добре балансирани. Те трябва да бъдат истински ефективни както за хората, така и за икономиката“.

В изказването си Путин е казал още, че ще бъдат проучени евентуалните възможности за създаването на вътрешен контрол върху цените на петрола и газа в страната. „Би трябвало да се вгледаме по-дълбоко върху възможността за контрол, но в същото време трябва да го осъществим по начин, който не нарушава печалбите на руските петролни и газови компании“, посочва премиерът.

Финансовата система на Русия вече е вън от заплахата за колапс, макар такава опасност да е стояла съвсем непосредствено преди няколко месеца, завършва Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:32 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още