fallback

Пазарите очакват тест на пихологическата нагласа през новата седмица

Дали еуфорията и възходът ще продължат на фона на слаби корпоративни резултати?

08:15 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица на международните пазари ще фокусира вниманието на инвеститорите върху случващото се на борсата в САЩ. След четириседмично рали, което доведе до изстрелване на основния американски индекс Dow Jones Industrial Average с 20,35 на сто, въпросите, които си задават пазарните участници са свързани с това, дали възходът ще продължи и на фона на негативни новини от корпоративния сектор.

През новата седмица започва „сезонът на отчетите“ в САЩ, като от няколко водещи компании се очаква да оповестят резултатите си за първите три месеца на 2009 година. Негативните нагласи заради тежката икономическа ситуация поставят под сериозна заплаха ръстът на фондовата борса. Индексите от своя страна регистрират най-силния си период от 12 октомври насам, когато за последен път сме ставали свидетели на четири поредни седмични повишения, а това обещава напрегната и интересна седмица.

Очакванията за резултатите на компаните, които трябва да бъдат публикуван, не са никак розови. Според водещи анализатори, цитирани от Market Watch голяма част от негативните прогнози вече са калкулирани в цените на акциите и може да не се стигне до драстични колебания на индексите. Анализ на FactSet Research показва очаквания за спад в печалбите от индекса S&P 500 в размер на 35,9 на сто за тримесечието на годишна база. Прогнозата на Thomson Financial пък е за свиване с 36,6 на сто.

Някои от основните компании, търгувани на борсата в САЩ, които трябва да публикуват резултатите си тази седмица, са гигантът от добивната индустрия Alcoa, енергийната компания Chevron, както и няколко дружества от сектора на продажбите на дребно и металообработването.

На валутните пазари основните новини, които ще бъдат в центъра на вниманието на трейдърите са данните за търговския баланс на САЩ за февруари. Те се очакват в четвъртък, като предварителните очаквания са дефицитът да се свие до 45,5 млрд. долара, което е най-ниската стойност от октомври 2002 година. Ден по-рано трябва да бъде публикувана стенограмата от последното заседание на Федералния резерв, при което бяха представени нови мерки за наливане на 1 трлн. долара на пазарите.

Сред ключовите събития тази седмица е заседанието на централната банка на Англия в четвъртък, на което ще бъде взето решение за лихвения процент. Към момента неговата стойност е едва 0,5 на сто, което значително стеснява възможностите за нови редукции и вероятно ще станем свидетели на представяне на нови алтернативни мерки за подкрепа на пазарите.

Новата седмица ще бъде кратка за повечето водещи пазари, тъй като католическият свят посреща Великден в неделя, поради което петък е обявен за почивен ден. Търговия няма да има както в САЩ, така и в почти цяла Европа.

Какво да очакваме в България   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още