fallback

Датският премиер Расмусен ще бъде новият шеф на НАТО*

Обама успя да склони турския премиер да промени мнението си за Расмусен

17:29 | 04.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Датският министър-председател Андерс Фог Расмусен ще бъде новият генерален секретар на НАТО, след като Турция се съгласи да промени мнението си за кандидатурата на датчанина. Това съобщи настоящият шеф на Алианса Яп де Хоп Схефер след днешния втори ден от срещите на върха на страните членки в Страсбург, предаде AP.

Кандидатурата на Расмусен беше подкрепена от Берлин, Лондон, Париж и Вашингтон.

Съгласието на Турция е получено благодарение на ролята на „гарант” на американския президент Барак Обама, който се ангажира да успокои турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган, обявил се първоначално твърдо против датчанина.

За решението на Ердоган вероятно е оказало влияние и изказването на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който посочи, че противопоставянето на Анкара на кандидатурата на Расмусен няма да окаже положителен ефект върху бъдещото присъединяване на Турция към Европейския съюз.

По-рано днес беше обявено, че разговорите за избор на нов генерален секретар на НАТО са били блокирани. Анкара отказваше да подкрепи кандидатурата на датския министър-председател, който преди време защити карикатурите на Мохамед в името на свободата на словото, а също се и противопоставя на влизането на Турция в ЕС.

Турция, която е единствената страна в НАТО с предимно мюсюлманско население, смята, че изборът на Андерс Фог Расмусен, който беше фаворит за наследяването на поста на Яп де Хоп Схефер от 1 август, ще попречи на усилията на Алианса за получаването на подкрепата на мюсюлманите в Афганистан и Пакистан. Разговорите по въпроса, които започнаха в петък вечерта, напредваха изключително бавно в продължение на съботния ден.

Срещата на НАТО бе съпроводена от множество протести. Близо 40 души бяха разпитани след демонстрации срещу Алианса тази сутрин във френския град Страсбург и германския Кел. В петък срещата на върха започна в Германия, като днес събранието се проведе в Страсбург.

Около 1800 души са се опитали да влязат в центъра на френския град в протестно шествие, но са били разпръснати от силите на реда, съобщи AP. Вчера също имаше протести, като демонстрантите бяха облечени като клоуни, показвайки мнението си за участниците в срещата.

Тази сутрин стотици протестиращи са хвърляли камъни, бутилки и коктейли Молотов по улиците на Страсбург, преди да се намеси полицията. Размириците продължиха и следобед - както във Франция, така и в Германия, като се съобщава за десетки ранени.

*Актуализирано към 18:20  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още