fallback

ОИСР посочи и заклейми страните, смятани за данъчен рай

Коста Рика, Малайзия, Филипините и Уругвай са страните, които не желаят да приемат световните правила за данъчни стандарти

13:14 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува черен списък със страните, които не желаят да си сътрудничат с останалите държави според световните стандарти и се считат за т.нар. данъчен рай.

Четири държави се посочени като такива, които не споделят правилата най-радикално. Това са Коста Рика, Малайзия, Филипините и Уругвай, предава ВВС. Тези страни не са склонни да действат по установените като добри практики в световен мащаб данъчни стандарти.

Освен това има други 38 държави, които са се съгласили да подобрят стандартите си в областта на данъчните въпроси, но все още не са предприели конкретни стъпки в тази посока. Сред тях са Гибралтар, Лихтенщайн, Андора и Сан Марино.

Оповестяването на черния списък е част от взетите по време на вчерашната среща на лидерите на Г-20 решения за подобряване на регулаторните режими и улесняване на изхода от настоящата икономическа криза. Предвижда се срещу държавите, посочени за данъчен рай, да се прилагат санкции, добавя ВВС.

По думите на генералния секретар на ОИСР Анхел Гуриа срещата на Г-20 е помогнала за насочването на вниманието към проблема с дестинациите от типа данъчен рай. „За последните две седмици ние постигнахме повече по въпроса, отколкото успяхме да направим за последните 10 или 12 години“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още