fallback

Петролът скочи с близо 9% по време на сесията в САЩ, последваха разпрoдажби

Планът на Г-20 вдъхна оптимизъм на пазара, но позитивните настроения започнаха да се охлаждат заради прибиране на печалби

09:17 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол отбеляза силен ръст по време на вчерашната борсова сесия в САЩ в резултат на оптимизма, който заля пазарите след края на срещата на лидерите на страните от Г-20. Обратно на очакванията на повечето анализатори правителствените ръководители и държавни глави на 20-те страни с най-развита или най-развиваща се икономика приеха план, който да улесни възстановяването на глобалната икономика от кризата.

След като стана ясно, че страните от Г-20 планират да отделят още 1 трлн. долара за борба с кризата и подпомагане на нуждаещите се държави чрез механизмите на Международния валутен фонд, мнозина пазарни участници приеха това за сигнал, че кризата ще бъде преодоляна по-бързо и започнаха изкупуване на петролни фючърси.

Този оптимизъм доведе до скок в цената на петрола с доставка през май от цели 8,8 на сто (4,25 долара) до 52,64 долара за барел в края на вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк. Така черното злато отбеляза най-голямото си дневно повишение от 12 март насам, когато пък заседаваха финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Г-20.

Постепенно обаче, след края на сесията в САЩ, трейдърите започнаха прибиране на печалби, което доведе до отстъпление на котировките. Рано тази сутрин американският лек суров петрол се движи с понижение от 1,2 на сто до 52,00 долара за барел.

Силен ръст вчера отбеляза и петролът от сорта Брент. Той повиши цената си с 8,9 на сто до 52,75 долара за барел в края на вчерашната сесия на Острова. В Лондон по време на азиатската борсова сесия котировките на Брента се понижават с 1 на сто до 52,22 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още