fallback

Лидерите на Г-20 се споразумяха за стимулиращ пакет за 1 трлн. долара

Страните от Г-20 приеха мерки за стимулиране на икономиката и световната търговия, както и за промяна на регулацията на финансовите пазари

20:59 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от групата на Г-20 одобриха пакет от мерки за икономическо възстановяване на обща стойност над 1 трлн. щатски долара, както и нови правила за регулация на световните финансови пазари, предава Guardian.

Целта на форума, в който участват 20-те най-развити икономики, както и представители на ООН, МВФ и ЕК, е да се вземат правилните решения за противодействие на рецесията, както и да се възстанови доверието в силно засегнатата банкова система.

Британският министър-председател Гордън Браун, който е домакин на събирането в Лондон, очерта шест главни точки, по които лидерите на развитите страни са постигнали съгласие. Те включват мерки за стимулиране на икономическия растеж, за насърчаване на световната търговия и за затягане на регулацията на офшорните зони.

Гордън Браун заяви, че това е денят, в който целият свят се обединява в борбата срещу икономическата криза чрез конкретен план с определен срок. Въпреки това, не бива да се очаква, че това ще сложи незабавно край на кризата, допълни той.

Страните от Г-20 са се съгласили да се предоставят повече от 1 трлн. долара, с които да се насърчава оздравяването на световната икономика. Те ще се намират под управлението на Международния валутен фонд и Световната банка.

Средствата в спасителния пакет на Г-20 ще бъдат разпределени в две направления: 750 млрд. долара ще бъдат предоставени на Международния валутен фонд и 250 млрд. долара ще бъдат отпуснати за стимулиране на международната търговия през следващите две години.

Постигнато бе и съгласие относно естеството на реформата на световната финансова система, благодарение на която хедж фондовете и рейтинговите агенции ще попаднат под международните регулации.

Лидерите са единодушни и относно необходимостта от повишаване на прозрачността на операциите в офшорните центрове и въвеждането на по-строги регулации за тях. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще публикува списък на всички територии със статут на данъчен рай, които не отговарят на изискванията за прозрачност.

Страните от Г-20 подкрепят идеята да се създаде нов съвет за финансова стабилност, който ще гарантира трансграничното сътрудничество. Ще бъдат въведени и нови правила за изплащането на бонуси, които ще „отразяват реалното представяне на компанията” и няма да допускат възнаграждения при фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още