fallback

Финансова полиция обискира централата на BNP Paribas заради Мадоф

По данни на следователите при осъществяване на инвестиции във фонда Madoff Securities BNP Paribas е използвала подправени документи

17:59 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Френската финансова полиция проведе обиск в централата на най-голямата френска банка BNP Paribas, съобщи AFP. Обискът е проведен в рамките на разследването по делото срещу американския финансист Бърнард Мадоф.

По данни на следователите при осъществяване на инвестиции във фонда на Мадоф Madoff Securities BNP Paribas е използвала подправени документи.

Следствието по делото Мадоф се води от края на миналата година, когато агенти на ФБР разкриха най-голямата в историята на САЩ финансова пирамида. По различни оценки загубите на клиентите на инвестиционния фонд Madoff Securities са между 50 и 60 млрд. долара.

Между въпросните клиенти са били британските банки RBS и HSBC, управляващата компания Man Group, американската Access International Advisors, BNP Paribas и стотици други по-малки фирми от много страни по света.

На 12 март Бърнард Мадоф беше изпратен в ареста, след като се призна за виновен по всичките 11 пункта на обвинението, включително мошеничество, фалшификация на финансови отчети и лъжесвидетелство.

Следващото съдебно изслушване по делото Мадоф ще се състои на 13 април, а окончателната присъда се очаква да бъде произнесена през юни. Мадоф го грози присъда от до 150 години затвор и глоба до 5 млн. долара.

В средата на март прокурори от САЩ съобщиха, че имущество на стойност над 100 млн. долара, собственост на Бърнард Мадоф и на неговата съпруга Рут Мадоф, подлежи на конфискация.

Вчера пък АР съобщи, че американските власти са замразили сметките на Бърнард Мадоф, на жена му и на двамата му сина, както и на брат му. Всички те са работили в Madoff Securities. На 1 април са конфискувани и две яхти на Мадоф на обща стойност от няколко милиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:57 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още