fallback

САЩ може да преминат през втора рецесия през 2010 г.

Вероятността от реализацията на този сценарий обаче е малка, смятат от изследователската група The Conference Board

16:40 | 02.04.09 г.

Въпреки очакванията, че икономиката на САЩ ще се върне към растеж по-късно тази година, съществува опасност от втора рецесия, ако паричните стимули и слабият долар доведат до повишаване на инфлационните очаквания, показва доклад на изследователската група The Conference Board, цитиран от Ройтерс.

Мащабните пакети за стимулиране на икономиката и мерките, предприети от Федералния резерв за захранване на икономическата активност, се очаква да задействат икономиката на страната през последното тримесечие на тази година, която през четвъртото тримесечие на 2008 г. се сви с 6,3 на сто.

Ходовете като намаляване на основния лихвен процент и изкупуване на държавни облигации за милиарди долара обаче може да имат и нежелани последствия, казват от компанията.

„Ако САЩ премине през много бързо възстановяване, има риск от втора рецесия през 2010 г.“, казва Барт ван Арк, вицепрезидент и старши икономист на The Conference Board.

„Това може да генерира очаквания за връщане към инфлационен натиск, които ще се комбинират с несигурността по отношение на пътя и модела на икономическо възстановяване“, казва ван Арк.

Той обаче смята, че вероятността от реализацията на този сценарий е малка, тъй като рисковете от дефлация са големи, а правителствената намеса трябва да прекъсне свиването на икономиката и да охлади бума на безработицата.

По прогнози на компанията икономиката на САЩ може да отчете спад от 2,6 на сто през 2009 г. - най-голямото годишно понижение от 1946 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още