fallback

Трейдър локализира легендарно златно съкровище за над 100 млн. паунда

Смята се, че съкровището, заровено в близост до Коста Рика през 1820 г., включва златни корони и златна статуя на Дева Мария

14:16 | 02.04.09 г.

Изгубил може би надежда, че традиционните пазари ще му дадат желаната доходност, трейдърът Майкъл Монроу реши да се вживее в ролята на златотърсач от приключенските романи и заяви пред медиите, че е локализирал съкровището на капитан Уилям Томпсън, което той заравя на остров Кокос през 1820 г.

Монроу е заявил пред репортерите, че е открил мястото на острова, разположен в близост до крайбрежието на Коста Рика, където златото лежи от близо 200 години, предава Community Online.

Той е стигнал до това откритие, анализирайки видовете почва на острова след 14-годишни изследвания в района.

Сред изгубените скъпоценности се смята, че има няколко корони от масивно злато и златна статуя на Дева Мария в човешки размер.

Сегашната стойност на цялото съкровище може да надвишава 100 млн. паунда. Предишни експедиции в търсене на съкровището, които са претърпели провал, са били водени от актьора Ерол Флин и автомобилния състезател Малкълм Кембъл.

История на съкровището

След 16-ти век, когато Испания побеждава инките, Католическата църква събира огромно богатство в Лима. В началото на 19-ти век Испания започва да губи контрол над колониите си вследствие на войните за независимост в Южна Америка. Лима не е изключение и през 1820 г. градът е евакуиран.

През 1820 г. капитан Уилям Томпсън получава заповед да транспортира с кораба си богатството на църквата в Лима до Мексико. Историята гласи, че Томпсън се поддава на изкушението на съкровището, убива всички пасажери и се отправя с екипажа си към остров Кокос, където заравя съкровището.

По-късно Томпсън обединява сили с пирата Бенито Бонито и по време на сражение с британски военен кораб екипажът му е арестуван, но самият капитан успява да избяга. Подложени на мъчения моряците признават, че съкровището е скрито на остров Кокос. Томпсън умира през 1844 г., като точно преди смъртта си споделя с Кийтинг, негов близък, къде е скрил златото.

Кийтинг отива до острова, където среща противници, но успява да избяга с малка част от златото. Оттогава хиляди златотърсачи се отправят към острова в опит да открият съкровището на Лима, но без успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още