fallback

Петролът нагоре заради сигнали, че най-тежките моменти на кризата отминават

Цената на петрола се повиши заради изказване на финансовия министър на САЩ, който вижда „окуражителни сигнали“

08:55 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол пое нагоре след края на вчерашната сесия, тъй като изказване на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър вдъхна доверие, че най-тежките моменти от кризата вече отминават. Въпреки значителните колебания на котировките обаче, черното злато остава почти без промяна спрямо цените си от вчера сутринта.

Американският финансов министър заяви вчера, че вижда „окуражителни сигнали“ за възстановяване на финансовите пазари, предава Bloomberg. Доверието се повиши и след втория пореден ръст на американските индекси, което дойде след изненадващи данни за ръст в продажбите на съществуващи жилища в САЩ и ръст на индекса на фабричните поръчки ISM.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на суровия петрол с доставка през май понижи цената си с 2,6 на сто до 48,39 долара за барел. Това е най-ниското ниво на затваряне на борсата от 18 март, като основна причина за него стана поредният ръст на петролните запаси в САЩ, които за изминалата седмица са се повишили с 2,84 млн. барела и са достигнали най-високото си количество от месец юли 1993 година насам.

След края на сесията настроенията се промениха и цената на петрола пое нагоре. В часовете на електронна търговия американският лек суров петрол поскъпва с 1,05 на сто и по време на сесията в Азия се котира по 48,90 долара за барел.

Вчера в Лондон Брентът с доставка през май понижи цената си с 1,6 на сто, за да приключи сесията при 48,44 долара за барел. Тази сутрин петролът от този сорт поскъпва с 0,74 на сто до 48,80 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още