fallback

Нафтогаз Украйна: Подаването на газ за Балканите е възстановено на 85-90%

Предвижданията са газоподаването да се възстанови в пълен обем за период от 3 до 5 дни

17:10 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Транзитът на руски природен газ за Балканските страни към 16,30 часа (българско време) е възстановен на около 85-90%, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация от украинската държавна газова компания Нафтогаз. Информацията се потвърждава от молдовската "Молдовагаз", съобщи и вестник "Взгляд".

Тази сутрин около 5,30 часа подаването на природен газ за Балканите беше намалено с около 40% заради взрив на магистрален газопровод в Молдова, чийто ремонт вече е започнал. От Булгаргаз по-късно съобщиха, че няма да има ограничения за потребителите на природен газ в България, тъй като ще използват вътрешните резерви на системата и газохранилището в Чирен.

От Нафтогаз уточняват, че е увеличено отново подаването на газ за България, Румъния, Гърция и Македония. Петата държава, засегната от съкратеното подаване на синьо гориво – Турция, компенсира намалените доставки по Балканското направление с увеличение на подаваните количества газ директно от Русия, чрез газопровода „Син поток”.

Посоченото компенсиране на обемите газ, подавани по авариралия газопровод, се извършва с увеличение на транзитирането на газ по другите два тръбопровода по Балканското направление.

Предвижданията са аварията да бъде отстранена и съответно газоподаването да се възстанови в пълен обем за период 3-5 дни, т.е. най-рано в петък вечерта. За Балканския регион на денонощие се подават 36-40 млн. куб. м природен газ.

Към момента от Булгаргаз няма информация дали по газопроводната система на страната вече постъпват 85% от заявените количества газ за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още