fallback

Позитивните настроения преобладаваха на азиатските борси

Най-добре се представиха автомобилните компании в Япония и Южна Корея поради спекулациите за фалит на конкурентите GM и Chrysler

12:22 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всички азиатски борсови индекси приключиха днешната сесия с повишения, за които главна роля изиграха спекулациите, че японските и южнокорейските автомобилни производители ще спечелят от вероятния фалит на американските автомобилни гиганти General Motors и Chrysler.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific прекъсна низходящото си движение, което започна в началото на тази седмица, и се повишава с 1,6% до 82,25 пункта. Индексът добави 7,6 на сто през март, което е първото положително месечно представяне от началото на тази година по данни на Bloomberg. В основата на повишението стоят добрите резултати на компаниите, произвеждащи потребителски стоки, като само автопроизводителите допринасят за 38 процента от ръста на MSCI Asia Pacific.

Въпреки новите негативни данни за японската икономика, индексите на Токийската фондова борса успяха да заличат вчерашните загуби. Повишенията в цените на акциите на автомобилните компании успяха да компенсират ефекта от тревожните данни за бизнес доверието в Япония, което отчете рекордно ниска стойност за първото тримесечие на годината.

Главният японски борсов показател Nikkei 225 добави 3 на сто до 8351,91 пункта, а широкият Topix се повиши с 2,6 на сто до 793,82 пункта. Най-силен ръст отбелязаха акциите на Nissan, Honda и Toyota, които поскъпнаха съответно с 10%, 6,7% и 4,8%.

Силно поскъпнаха и книжата на най-големия производител на компютърни чипове в Япония Elpida Memory. Те добавиха 15 на сто след новината, че компанията е избрана да участва в оздравителната програма за тайванския производител на чипове Taiwan Memory.

На китайската фондова борса индексът CSI 300 се повиши с 1,6% до 2548,22 пункта. Днес бяха обявени данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор PMI, който се понижи за осми пореден месец през март, достигайки 44,8 пункта. Стойност на показателя под 50 пункта е индикатор за намаляване на активността в сравнение с предишния месец.

Положителен бе завършекът на борсовата търговия в Тайван, Южна Корея и Индия, където основните борсови показатели TAIEX, KOSPI и BSE SENSEX добавиха съответно 2%, 2,3% и 0,5%. С повишения завърши и сесията в Малайзия, Сингапур, Индонезия и Шри Ланка.

В Хонконг търговията завърши с минимално понижение, след като индексът Hang Seng загуби 0,4% до 13520,25 пункта. С леки понижения приключи и борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF загубиха съответно 0,1% и 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още