fallback

Петролът поевтинява, но цената остава над 48 долара за барел

Вчерашното поскъпване на черното злато почти бе заличено в часовете на азиатската търговия

09:33 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на суровия петрол се насочи към психологическото ниво от 50 долара по време на вчерашната сесия, но не успя да го пробие. Търговията на борсата в Ню Йорк завърши с повишение на котировките от 1,25 долара, или 2,6%, до 49,66 долара за барел.

Поскъпването на черното злато обаче почти бе заличено в часовете на азиатската търговия, по време на която петролните фючърси с доставка през май поевтиняват с 2,5% и барел петрол се търгува срещу 48,40 долара.

Върху цената на петрола натежа прогнозата на Световната банка, която вече очаква по-голямо свиване на световната икономика с 1,7 на сто тази година. Мрачната прогноза на Световната банка и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отново повдигна опасенията, че търсенето на суровината ще се забави по-силно от предлагането и ще доведе до нов излишък на петрол.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент също се търгува с понижение към момента от 1,8 на сто до 48,35 долара за барел, след като приключи вчерашната сесия с повишение от 1,3 на сто до 46,60 долара за барел.

Данните, публикувани от Американския петролен институт, показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са достигнали най-високата си стойност от юли 1993 г. досега, предаде агенция Bloomberg. Днес ще бъдат изнесени и данните на енергийното министерство в САЩ, като се очаква петролните запаси да са нараснали с още 3,1 млн. барела през миналата седмица до рекордно високата стойност за последните 15 години от 356,6 млн. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още