fallback

Wall Street с най-силен месец за последните шест години

Основните индекси скочиха с по около 8 на сто за месеца, S&P 500 е с близо 19 на сто над дъното от 12 март

23:20 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ приключиха последната сесия за настоящото тримесечие с повишения, в резултат на които бяха постигнати значителни месечни повишения. Основните измерители се вдигнаха с по около 8 на сто през март, което нарежда месеца сред 20-те най-добри от 1950 година насам, съобщава Market Watch.

Днешната борсова сесия започна позитивно и зелената вълна остана до края на търговията. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 1,16 на сто до 7 608 пункта. От всички 30 компании, попадащи в показателя, едва шест понижиха пазарната си капитализация. Най-силно поскъпнаха книжата на Bank of America, тъй като акциите на финансовия сектор отново попаднаха в центъра на вниманието.

Книжата на Citigroup повишиха цената си с 9,5  на сто, а пазарната капитализация на Bank of America и JPMorgan нарасна съответно с 12,8 на сто и 6,5 на сто.

На обратния полюс остана автомобилният гигант General Motors, чийто акции се срутиха с 26 на сто до около 2 долара за брой. Основната причина за това е неяснотата около бъдещето на закъсалата компания.

За целия месец Dow Jones се повиши със 7,7 на сто, но въпреки това остава с 13,3 на сто под нивото си от края на 2008 година.

Широкият борсов индекс S&P 500 приключи днешната сесия с повишение от 1,3 на сто до пункта. Така той успя да постигне месечен ръст от 8,3 на сто.

Въпреки зеления финал на сесията обаче трябва да се посочи, че в последните минути на търговия индексите попаднаха под силен натиск и заличиха близо половината от постигнатия за деня ръст.

Интересен факт е това, че от 12 март досега, когато широкият борсов индекс регистрира многогодишно дъно, показателят се е вдигнал с цели 19 на сто. Повишението от 8,3 на сто пък се явява 15-тия най-силен месец от 50-те години насам, показва статистиката. Според анализатора Дан Грийнхаус във всеки един месец, следващ някой от 20-те най-добри периода, индексът се е повишавал средно с 0,96 на сто. За годината след такъв месец пък пазарът е постигал повишение от средно 11,79 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още