fallback

Цените на суровините бележат най-дългата си негативна серия от 2001 насам

Трето поредно тримесечие базовите суровини не успяват да променят посоката на движение на цените си и продължават да поевтиняват

21:32 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на основните суровини отбелязват най-дългата серия от понижения от 2001 година насам, движейки се със спад вече трето поредно тримесечие. Основната причина за това е фактът, че търсенето на базови суровини от целия спектър на стоковите пазари се свива по-бързо от предлагането.

Индексът Reuters/Jefferies CRB, в който попадат цените на 19 основни стоки, бележи спад от 5,8 на сто за първото тримесечие на 2009 година, с което продължава понижението си от над 50 на сто, отбелязано през второто полугодие на миналата година.

„Основният двигател за суровините са търсенето и предлагането и когато търсенето пада, цената тръгва надолу без значение от това, колко спекуланти има на пазара“, смята Афшън Набави от MKS France, цитиран от Bloomberg.

Търсенето на суровини се понижава заради рецесията, която е обхванала Европа, САЩ и Япония. Очаква се заради нея световната търговия да намали значително своя обем, а според водещите световни организации се очаква значителен спад на световния брутен вътрешен продукт.

Като цяло най-голям спад се наблюдава в цените на селскостопанските суровини, като оризът е поевтинял с 22 на сто от началото на годината, а пшеницата е понижила цената си с 16 на сто. Цената на никела се е смъкнала с 19 на сто, докато алуминият се е обезценил с 9,6 на сто.

В същото време обаче оловото е поскъпнало с внушителните 27 на сто, а котировките на цинка са се вдигнали със 7,8 на сто. Петролът пък е напреднал с около 8 на сто за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 31.03.09 г.
fallback
Още от Свят виж още