fallback

Barclays с нов опит за продажба на инвестиционно поделение за $4,3 млрд.

Потенциален купувач е частният инвестиционен фонд CVC Capital Partners

16:01 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британската финансова група Barclays води ексклузивни преговори за продажба на част от своето подразделение за управление на активи iShares. Потенциален купувач е частният инвестиционен фонд CVC Capital Partners, който е отправил оферта за 3 млрд. британски лири или 4,3 млрд. долара, предава агенция Bloomberg.

Звеното за управление на активи iShares обединява бизнеса на Barclays с взаимни фондове търгувани на борсата. Очаква се продажбата да бъде финализирана до края на тази седмица.

Интересно е, че сделката няма да включва дейността на iShares, която е свързана с даване в заем на ценни книжа. Този бизнес на звеното за управление на активи се оценява от анализатори на около 1 млрд. паунда.

Barclays ще има право да задържи 20-процентен дял от iShares под формата на варанти, които ще могат да се конвертират в акции при определени обстоятелства.

Третата по големина британска банка е получила оферти за покупката на iShares от три различни инвестиционни фонда: Bain Capital, Hellman & Friedman и CVC Capital Partners. Друг потенциалeн купувач на iShares бе инвестиционната банка Goldman Sachs, която обаче отпадна в процеса на преговорите през уикенда.

Потенциалните купувачи бяха поканени да отправят нови оферти в понеделник, след като първоначалните предложения направени в петък не успяха да покрият базовата цена от 6,5 млрд. долара, определена от Barclays.

В началото на тази седмица ръководството на Barclays заяви, че не възнамерява да участва в програмата на британското правителство за застраховане на проблемните банкови активи. Това повдигна опасенията, че банката ще трябва да се справи сама с набирането на свеж капитал от други източници. Решението за продажба на част от iShares ще помогне на Barclays да избегне инжектирането на държавни средства.

Към 15:50 ч. българско време книжата на Barclays се търгуват с повишение от 0,4% до 149,7 британски лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още