fallback

Средствата за спасителни действия и гаранции в САЩ надхвърлиха $12,8 трлн.

Разходите на правителството и Фед за подпомагане и различните видове гаранции се равняват на почти целия БВП за 2008 г.

15:51 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парите, похарчени за спасяване на компании и подпомагане на икономиката, както и заетите или гарантирани от американското правителство и Федералния резерв средства, достигат съвкупна стойност от 12,8 трлн. долара.

Това означава, че заедно почти се равняват стойността на целия брутен вътрешен продукт на САЩ за миналата година, показва изследване на Bloomberg. През 2008 година стойността на БВП на страната възлезе на 14,2 трлн. долара.

Огромната сума се равнява на плащане в размер на 42 105 долара към всички мъже, жени и деца в САЩ, като същевременно с това надхвърлят с цели 14 пъти парите в обращение, които по официална статистика възлизат на 899,8 млрд. долара.

Задълженията на държавата включват кредитна линия в размер на 500 млрд. долара от правителството към Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC). Тя позволява на корпорацията да поеме гаранции в размер на 2 трлн. долара към участниците в две от основните програми на Фед за подпомагане на банките.

Общата сума на поетите от САЩ задължения и отпуснатите кредити се е повишила със 73 на сто от ноември, когато е направено първото подобно изследване на Bloomberg. Тогава заемите и гаранциите са били на стойност 7,4 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още