fallback

Разнопосочни движения на азиатските борси

Част от азиатските индекси успяха да заличат загубите, натрупани по време на вчерашната сесия

12:21 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Част от азиатските борсови индекси успяха да заличат загубите, натрупани по време на вчерашната сесия. Въпреки това, регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движеше с понижение от 1,2% до 81,04 пункта.

Индексите на Токийската фондова борса започнаха сесията с повишения, но в крайна сметка приключиха на отрицателна територия за трети пореден ден след новата поредица от тревожни данни за състоянието на Японската икономика. Те показаха, че потребителските разходи на японските домакинства намаляват на фона на нарастващата безработица, която достига 4,4% през февруари.

Министър-председателят на страната Таро Асо съобщи след края на борсовата сесия, че правителството ще състави трети план за стимулиране на икономиката до средата на април.

И днес най-силно пострадаха акциите на финансовите, застрахователните и автомобилните компании. Главният японски борсов показател Nikkei 225 загуби 1,5% до 8109,53 пункта, а широкият Topix се понижи с 2 на сто на сто до 773,66 пункта. Въпреки това в рамките на месец март двата борсови показателя са се повишили съответно със 7,2 и 4,5 процента.

В Хонконг и Шанхай търговията завърши с повишения, които успяха да компенсират част от вчерашните загуби. Индексът Hang Seng добави 0,9% до 13576,02 пункта, като месечното изменение на показателя възлиза на близо 6%. Най-внушителен е месечният ръст на китайският индекс CSI 300, който възлиза на 17 процента. По време на днешната сесия показателят се повиши с 0,9 на сто до 2507,79 пункта.

Днес бе публикуван шестмесечния икономически доклад на Азиатската банка за развитие, в който банката прогнозира, че икономиките на развиващите се страни в региона, с изключение на Япония, ще отчетат 3,4 процента ръст през 2009 г. Икономическият растеж на Китай ще се забави до 7% през 2009 г. Банката коригира надолу предишните си прогнози, защото ефектът от мерките на местните правителства за стимулиране на икономиката е твърде неясен.

С понижения приключи борсовата сесия в Австралия и Нова Зеландия, където основните индекси S&P/ASX 200 и NZX 50 FF загубиха съответно 0,6% и 1,9%. От началото на месец март, двата показателя са добавили съответно 7 и 2,7 процента.

Заместник-председателят на Австралийската централна банка Рик Бателино призна днес, че икономиката на страната е на път да се свие през тази година за първи път през последните две десетилетия. Свиването на износа и слабото потребление в световен мащаб оказват натиск върху експортно ориентираната австралийска икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още