fallback

Очакват забавяне до 3,4% на растежа в развиващите се азиатски икономики

Азиатската банка за развитие коригира надолу своите прогнози за региона и призова правителствата да провеждат по-активна фискална политика

11:35 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическият растеж на развиващите се страни в Азия ще се забави през тази година до най-ниското си темпо от годините на азиатската финансова криза от края на 90-те години досега. Това е новата прогноза на Азиатската банка за развитие, цитирана от Wall Street Journal.

Банката понижи своята прогноза от декември миналата година и призова правителствата в Азия да провеждат по-активна фискална политика. В шестмесечния доклад на банката за перспективите пред икономическото развитие на региона се казва още, че повишаването на безработицата може да доведе до социални размирици, което допълнително ще затрудни функционирането на частния сектор и ще намали инвестициите.

Правилните икономически реформи ще помогнат на азиатските страни да стабилизират своя икономически растеж и ще ги предпазят от бъдещи външни икономически шокове. Изгледите за региона не са добри в краткосрочен план, защото пълният ефект от кризата в развитите страни тепърва ще се усети. Това е мнението на Йонг-Хуа Лий, който е главен икономист в Азиатската банка за развитие.

Банката, чиято централа е базирана в Манила, очаква, че икономиките на развиващите се страни в Азия ще отчетат 3,4 процента ръст през 2009 г. и ще започнат да набират сила през 2010 г., когато растежа на БВП ще достигне 6%. Предварителните прогнози на банката бяха за ръст от 5,8 на сто през тази година.

Групата на развиващите се страни в Азия включва 8 държави от Централна Азия, 10 от Югоизточна Азия и още 8 от Южна Азия, в това число Китай, Хонконг, Монголия, Тайван, Южна Корея и островните страните в Тихия океан. През 2008 г. техните икономики забавиха темпа на своя растеж до 6,3% спрямо рекордния за последните две десетилетия ръст от 9,5% за 2007 г.

Според изчисленията на банката, ако темпът на растеж от 2007 г. се беше запазил, още поне 60 млн. души региона щяха да попаднат извън прага на бедността през тази година, което в региона означава че тези хора живеят с по-малко от 1,25 долара на ден.

Според банката, правителствата в региона са действали решително в борбата с икономическата криза, но все пак ефектът от техните фискални стимули остава твърде неясен.

Икономическият растеж в Източна Азия, която включва Китай, Хонконг, Тайван, Южна Корея и Монголия, ще се забави до 3,6% през 2009 г., преди да се възстанови до 6,5% през следващата година. За сравнение, преди една готина той е бил 6,6 на сто, а през 2007 г. - 10,4 на сто.

Очаква се китайската икономика да отбележи ръст от 7% през тази година, което също е корекция надолу на предишната прогноза за 8,2% ръст. Решителните действия на правителството включващи фискални и монетарни стимули ще позволят на икономиката да възстанови растежа си до 8% през 2010 г.

Банката очаква, че икономиките на Хонконг, Южна Корея и Тайван ще се свият през тази година съответно с 2,3 и 4 процента.

Южна Азия, която не търгува толкова активно с другите икономики в региона, също ще забави свия икономически растеж. Икономиката на Индия ще отбележи ръст от 5% през тази година спрямо 7,1% през 2008 г. и 9% през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още