fallback

Остър спад в цената на петрола, котировките паднаха под 50 долара за барел

Вчерашната сесия на международните петролни пазари завърши с най-силния спад в цената на черното злато за месеца

09:40 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалото денонощие на стоковите пазари мина при резки колебания в цената на петрола. Черното злато изгуби над 7,5 на сто от стойността си и котировките паднаха под 50 долара за барел. В последствие цената на петролните фючърси се повишава в часовете на електронната търговия на азиатската сесия, но все пак остава под психологическата граница от 50 долара.

Вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк завърши с рязък спад в котировките на петрола от близо 4 долара или 7,6% до 48,41 долара за барел. Решението на американското правителство да отхвърли оздравителните планове, предложени от ръководството на автомобилните производители General Motors и Chrysler, подхрани опасенията за бъдещето на автомобилната индустрия в САЩ.

Администрацията на Барак Обама реши да въведе по-строги изисквания, които автомобилните гиганти трябва да изпълнят, преди да получат нова правителствена помощ. В случай, че тяхното ръководство не успее да се справи в рамките на поставените срокове, двете компании ще трябва да влязат в процедура по фалит. Новината предизвика най-силния дневен спад в цената на петрола, изразен в проценти, от началото на март.

През последните шест седмици цената на петрола скочи с повече от 40 процента. Мнозинството от анализаторите на енергийните пазари не намират фундаментална причина, която да стои в основата на ралито на петрола от 40 до над 50 долара за барел през последните седмици, предава агенция Associated Press.

Количеството на петролните запаси продължава да се увеличава поради слабото търсене и това подновява опасенията, че намаляването на потреблението е по-силно от намаляването на квотите на производство.

След вчерашния силен спад на борсата в Ню Йорк, днес петролните фючърси с доставка през май повишават цената си с 1,22% и в часовете на азиатската търговия барел петрол се търгува срещу 49 долара за барел.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент също се търгува с повишение от 2 на сто до 48,97 долара за барел. Вчера търговията на лондонската борса приключи с понижение от 3,99 долара или 7,7 на сто до 47,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още